Klik hier voor een afspraak

Borstverkleining

  • Gepost op
  • Gepost door Kim Devliegere

Vanaf wanneer kom je in aanmerking voor een borstverkleining? Doet het pijn? En hou je er littekens aan over?

TV-gezicht Kat Kerkhofs heeft een ontboezeming gedaan: op haar 19de onderging ze een borstverkleining omdat ze ernstige rugklachten begon te ondervinden. Maar wat houdt zo’n operatie eigenlijk in? Plastisch chirurg Pieter Vermeulen, medisch diensthoofd plastische en reconstructieve heelkunde van het AZ Sint Lucas in Brugge, legt uit.

Hoeveel kost een borstverkleining? Wordt de ingreep altijd terugbetaald?

Plastisch chirurg Pieter Vermeulen: “Twee jaar geleden is de regeling rond borstverkleiningen verstrengd. Er zijn criteria gekomen waaraan de patiënt moet voldoen, om kans te maken op een terugbetaling. De afstand van de tepel naar de borstplooi moet minstens dertien centimeter zijn en de chirurg moet zich op voorhand engageren om aan elke zijde minstens 400 gram van de borst weg te nemen. Enkel in dat geval betaalt het ziekenfonds mee. De werking verloopt vlot. Vaak heb je binnen de week al een goedkeuring.”

“Concreet betekent dat dat de mutualiteit zo’n 3.500 euro kosten zal dekken. Vaak is er wel nog een inbreng van de patiënt nodig, omdat een deel van de ingreep esthetisch is. Een borstverkleining gaat soms gepaard met een liposuctie om het eindresultaat te verfraaien. De eigen inbreng schommelt tussen 1.800 en 3.000 euro. Voldoe je niet aan de criteria en wil je toch een verkleining, dan zal de operatie niet terugbetaald worden en moet je op een kostprijs van 5.000 à 6.000 euro rekenen.”

Hoe gaat zo’n ingreep in zijn werk?

“Tijdens een eerste consultatie wordt geluisterd naar de klachten van de patiënt, en wordt de boezem opgemeten. Er worden foto’s gemaakt voor de adviseur van de mutualiteit. Als die groen licht geeft, wordt de ingreep (meestal telefonisch) ingepland. De ingreep zelf verloopt onder volledige verdoving, duurt gemiddeld twee uur, en kan in dagopname. Dat is uiteraard afhankelijk van persoon tot persoon en van hoelang een drain voor overtollig bloed nodig is. De maximale opnameduur is twee nachten.”

Hoelang moet je herstellen?

“Het advies luidt om je tien dagen tot twee weken rustig te houden. De operatie is relatief op het vlak van pijnbeleving, maar de borstspier trekt tegen waardoor de reikwijdte van de armen beperkt is. Wie de handen veel nodig heeft voor het werk, zal langer moeten herstellen. Na gemiddeld zes weken mag je weer sporten.”

Word je achteraf begeleid?

“Mensen die bang zijn om onder narcose te gaan, bieden we vooraf soms psychologische ondersteuning aan. Nadien is er geen specifieke begeleiding. Opvolging is er uiteraard wel. Na de operatie krijgen vrouwen een speciale ondersteunende beha aan die ze tussen de vier en zes weken dag en nacht moeten dragen. Vooral de eerste weken zijn cruciaal om borstweefsel bij elkaar te houden. Na een week komt de patiënt op controle en worden de draadjes afgeknipt. Twee weken na de ingreep volgt een nieuwe controle.”

Hou je er littekens aan over?

“Sowieso zit je achteraf met een litteken rond het tepelhof, want dat wordt verplaatst. Je krijgt ook een rechte lijn naar beneden en in de borstplooi. Het goede nieuws is dat de littekens – mits goede verzorging – met tijd sterk vervagen. Na twee tot drie jaar krijg je nieuwe, iets blekere huid. De huid rond de tepel smelt als het ware samen met die van het tepelhof. Van harde littekens is geen sprake. Bij dames die een borstverkleining hebben ondergaan, is over het algemeen een heel grote tevredenheid.”

Kan je nog borstvoeding geven nadien?

“Dat is niet te voorspellen. Het is mogelijk dat het vlot gaat, maar het kan ook zijn dat je wel nog melkproductie hebt, maar dat de melkklieren te klein zijn en niet langer functioneel om een baby eten te geven. Een ander nadeel aan de ingreep: tepels kunnen minder gevoelig worden. Ook dat is niet in te schatten.”

Welke vrouwen kiezen het vaakst voor deze ingreep?

“De meerderheid zijn vrouwen in de leeftijdscategorie 30 tot 35 jaar, die gewichtsschommelingen hebben ervaren, al dan niet door een zwangerschap. In 2008 kozen zo’n 6.000 vrouwen voor een borstverkleining. Dat aantal steeg de voorbije jaren. Cijfers van het RIZIV, het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering, tonen aan dat er in 2015 al 7.646 onder het mes gingen.”

Heeft zo’n ingreep enige invloed op borstkanker?

“Absoluut niet. Er wordt soms voor een borstverkleining gekozen na een borstreconstructie. Als één borst opnieuw wordt vormgegeven na kanker, wordt de andere er qua grootte op afgestemd. Dat noemt men in de medische wereld een remodellatie.”

Artikel uit Het Nieuwsblad van 06/11/2018


Terug naar het overzicht

Werken omgeving Aclinic

Hou rekening met de werkzaamheden aan de Filips de Goedelaan waardoor u uw wagen niet zo makkelijk meer kwijt kunt. 

NIEUW: Laserontharing

Op zoek naar een permanente oplossing tegen haargroei? Wij werken op heden samen met E-med ontharingslaser. 

© 2024 - aclinic · Alle rechten voorbehouden · Sitemap · Webdesign - Mathieu Delporte

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord Ik ga niet akkoord